gemeenten besparen fors op thuiszorgGemeenten besparen fors op thuiszorg

1598FINANCIËN

De tien grootste gemeenten besparen allemaal op huishoudelijke hulp. Alleen Den Haag maakt structureel geld vrij om de bezuinigingen op te vangen. Dat blijkt uit analyse van de coalitieakkoorden van de tien grootste steden door Binnenlands Bestuur.
Gemeenten besparen fors op thuiszorg
Foto: ANP Roos Koole

De budgetten voor huishoudelijke hulp worden met 32 procent gekort, een bezuiniging van zo’n 465 miljoen euro. Uit de analyse van de G10-gemeenten komt naar voren dat zij vooral besparen op de huishoudelijke hulp. Wel leggen de gemeenten reservepotjes aan voor het geval dat de kosten te hoog oplopen. Gemeenten mogen zelf bepalen hoe zij de korting opvangen. Inwoners in de ene stad krijgen bijvoorbeeld minder uren hulp toegekend, terwijl in andere steden het pakket wordt uitgekleed. Boodschappen doen en strijken worden dan helemaal niet meer vergoed, al wordt er in de wijk vaak wel iets voor geregeld.

Opvangen kortingen

Den Haag trekt als enige gemeente eenmalig negen miljoen euro en structureel zes miljoen euro uit voor verzachting van de bezuiniging op de huishoudelijke hulp. ‘Omdat wij het belangrijk vinden dat ouderen en gehandicapten zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen’, zo staat in het coalitieakkoord Haagse kracht. Amsterdam speelt hier eenmalig tien miljoen euro voor vrij. In de andere coalitieakkoorden word niet gesproken over verzachting van de budgetkorting.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


vier − = 3

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>