Genezen van autisme?


Deze kinderen ‘genazen’ van autisme, maar kan dat eigenlijk wel?

ANP-25793674

Dagschema voor een autistische jongen. Foto ANP / Roos Koole

Kun je genezen van autisme en mag je het eigenlijk wel een ziekte noemen?The New York Times schrijft dit weekend in een longread over enkele kinderen die na intensieve therapie en scholing geen symptomen van autisme meer vertonen. Waarom werkt dit wel bij het ene autistische kind en bij het andere weer niet?

Al in de jaren tachtig werd er met behulp van applied behavior analysis (A.B.A.) geprobeerd om kinderen van hun autisme te genezen. Die therapie kwam onder vuur te liggen, maar wordt nog wel gebruikt. Met succes, want in het artikel wordt het voorbeeld gegeven van een jongen bij wie autisme werd vastgesteld toen hij twee was, vijf jaar later werd hij genezen verklaard.

OORZAAK LIGT NIET IN VERKEERDE DIAGNOSE

Onderzoekers zijn er nog niet uit hoe dit precies kan. Het lijkt niet te kloppen dat de kinderen die ‘genezen’ van autisme gewoon een verkeerde diagnose hebben gekregen.

‘AUTISME HOEFT NIET TE WORDEN GENEZEN’

Belangengroepen voor volwassen autisten bestrijden het idee dat autisme genezen moet worden. Ze vinden het verwerpelijk autisme als een ziekte te zien die overwonnen moet worden, het is volgens hen net als homoseksualiteit en linkshandigheid.

Opmerkelijk in het artikel zijn de verhalen van de autisten die soms met een warm gevoel terugkijken op de periode dat ze nog gediagnosticeerd autistisch waren. Zo zegt Carmine DiFlorio:

“When I was little, pretty often I was the happiest a person could be. It was the ultimate joy, this rush in your entire body, and you can’t contain it.”

Deborah Fein onderzoekt de behandeling van autisme, maar kan met al haar ervaring nog steeds niet kan voorspellen bij welke autistische kinderen therapie aan gaat slaan. Mark Macluskie, die ooit de diagnose autisme kreeg, maar later geen symptomen meer vertoonde, zegt nu op zestienjarige leeftijd:

“There’s nothing wrong with being autistic, but my life is much easier not having it. For as long as I can remember, I’ve known I was autistic, but I never felt autistic. I just felt like me. That’s all I knew how to feel.”

Lees het hele verhaal van Ruth Padawer op de site van The New York Times(7.245 woorden, 30 minuten leestijd)

LEES MEER OVER:

 

AUTISME
THE NEW YORK TIMES

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


twee × 2 =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>