hoger onderwijs op de schop


‘Rendementsafspraken hoger onderwijs moeten op de schop’

Share

De prestatieafspraken in het hoger onderwijs werken niet en moeten daarom op de schop. Dat zegt D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen tegen BNR. Hij doet zijn uitspraken op de dag dat het nieuwe academische jaar van start gaat. Volgens Van Meenen werken de prestatie-afspraken niet. “Ze hebben er een koekjesfabriek van gemaakt.”

MEER HIEROVER

Saxion.jpg

Saxion heeft goede hoop op afwenden sancties
2014-06-19 15:08:30.0
Maxima Twente.jpg

Voorzitter Universiteit Twente: ‘Publicatie-focus is doorgeslagen’
2013-12-13 11:22:23.0

Ze zijn ooit gemaakt met het oog op een betere begeleiding op universiteiten en hogescholen. De beste docenten zouden in het begin van de studie worden ingezet, voor kleinere groepen, legt Van Meenen uit. “Dan zou het rendement omhoog gaan, maar dat hebben de universiteiten veel te weinig gedaan, ze zijn alleen maar hogere eisen aan de studenten gaan stellen. Goede studenten afleveren is niet zo moeilijk als je probeert om alvast hele goed studenten binnen te krijgen.”

Want met maatregelen als selectie aan de poort, bindende studieadviezen tot in de hogere jaren worden steeds meer drempels opgeworpen. “Ze hebben er eigenlijk een soort koekjesfabriek van gemaakt. Als je probeert om de studenten binnen te halen is het ook niet zo’n kunst om een hoog rendement te halen. Daar ging het allemaal om, maar het zou moeten gaan om beter onderwijs. Ik ben niet tegen afspraken over kwaliteit van het onderwijs, want daar gaat het allemaal om. Maar dat moet een prestatie zijn van de hogeschool en de universiteit.”

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


7 − vier =

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>