Verplichte taalscreening scholieren


Verplichte taalscreening om anderstalige leerlingen te helpen

  • maandag 01 september 2014, 09u57
  • Auteur:ty

Alles over

  • Binnenland

Alle 130.000 leerlingen die beginnen aan de lagere school en de middelbare school worden vanaf dit schooljaar in september onderworpen aan een verplichte taalscreening. Indien nodig wordt de talenkennis van de leerlingen bijgewerkt, zo schrijft De Standaard.

De screening gaat na hoe het gesteld is met de beheersing van het Nederlands onder de zowat 130.000 leerlingen die vandaag starten in het lager of middelbaar onderwijs. Indien nodig moet de school de betrokkenen daarna bijwerken.

Ze krijgen dan een aangepast taaltraject. Secundaire scholen kunnen extra lessen Nederlands geven. Basisscholen hebben de mogelijkheid een taalbad Nederlands op te leggen.

De screening is decretaal verplicht, maar het gaat niet om een ‘toelatingsvoorwaarde’. De screening gebeurt na de inschrijving, in de meeste gevallen wellicht in de tweede helft van september.

De taaltest – die voor het eerst opdook in de Talennota (2011) van Pascal Smet – wordt nodig geacht omdat het aantal scholieren dat thuis geen Nederlands spreekt, toeneemt.

Uit cijfers uit het schooljaar 2011-2012 blijkt dat in het secundair onderwijs een op de acht leerlingen met de ouders een andere taal spreekt. In een stad als Antwerpen loopt dat op tot bijna vier op de tien.

In het basisonderwijs ligt hun aandeel nog hoger: vijftien procent.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *


negen × = 27

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>